021-22383746

درد مفاصل در آرتریت شایع است. پوشش مفصلی در آرتریت روماتوئید متورم شده، به بافت های اطراف حمله کرده و مواد شیمیایی تولید می کند که به  رویه غضروف حمله کرده و آن را تخریب می کند.

افراد در هر رده سنی را ممکن است درگیر کند. بیماری معمولا در میانسالی آغاز می شود.

آرتریت روماتوئید معمولا غضروف هر دو سمت بدن را در  دست و پا و همچنین هیپ و آرنج مبتلا می کند. آرتریت روماتوئید بدون درمان مناسب به یک بیماری مزمن و ناتوان کننده تبدیل می شود.

علت بوجود آمدن آرتریت روماتوئید

آرتریت روماتوئید یک بیماری ارثی نیست. محققان بر این باورند که برخی افراد دارای ژن هایی هستند که آن ها را مستعد بیماری می کند. افراد دارای این ژن ها به طور خودکار دچار آرتریت روماتوئید نمی شوند. معمولا یک “محرک” مانند عفونت یا فاکتور محیطی وجود دارد که ژن ها را فعال می کند. در هنگام مواجهه بدن با این محرک، سیستم ایمنی به طور نامناسب پاسخ می دهد. سیستم ایمنی به جای محافظت از مفصل شروع به تولید موادی می کند که به مفصل حمله می کند. این همان اتفاقی است که ممکن است به ایجاد آرتریت روماتوئید منجر شود.

دست فرد مبتلا به روماتوئید

آرتریت روماتوئید دست

رباط ها و کپسول های مفصلی از ساختارهای موثر حمایتی کم تری برخوردار هستند. فرسایش غضروف مفصلی، همراه با تغییر رباط، به دفورمیتی و کنتراکچر منجر می شود. همراه با پیشرفت بیماری،  درد و دفورمیتی افزایش می یابد.

علائم آرتریت روماتوئید

درد، سفتی صبحگاهی، تورم و علائم سیستمیک متدوال هستند. سایر علائم آرتریت روماتوئید عبارتند از:

  • تورم، درد و سفتی در مفصل، حتی در هنگام عدم استفاده از آن
  • احساس گرمی اطراف مفصل
  • دفورمیتی ها و کنتراکچرهای مفصلی
  • علائم در سرتاسر بدن، مانند تب، از دست دادن اشتها و کاهش انرژی
  • ضعف ناشی از کمبود تعداد گلبول های قرمز خون (آنمی)
  • ندول ها یا توده ها به ویژه اطراف آرنج
  • درد در پا، بونیون و انگشتان چکشی همراه با بیماری طولانی مدت

بیماران مبتلا به آرتریت روماتوئید شدید معمولا دارای درگیری چند مفصل در دست، بازو، پا و انگشتان هستند. مفاصل ستون فقرات گردنی نیز ممکن است درگیر شوند.

تشخیص آرتریت روماتوئید

آرتریت روماتوئید با استفاده از شرح حال پزشکی و معاینه بدنی تشخیص داده می شود. برخی از شرایطی که پزشک آن ها را جستجو می کند عبارتند از: تورم و گرمی اطراف مفصل، تحرک دردناک، توده های زیر پوستی، دفورمیتی های مفصلی، و کنتراکچرهای مفصلی (عدم توانایی در کشش یا خم کردن مفصل).

یک آزمایش خون ممکن است یک آنتی بادی به نام فاکتور روماتوئید را نشان دهد. این فاکتور شاخص آرتریت روماتوئید محسوب می شود. عکس اشعه ایکس می تواند به نشان دادن پیشرفت بیماری کمک کند. کالج روماتولوژی آمریکا وجود حداقل چهارمورد از هفت معیار زیر را برای تائید تشخیصی الزامی می داند:

  • سفتی صبحگاهی اطراف مفصل که حداقل به مدت یکساعت طول می کشد
  • آرتریت سه یا تعداد بیش تری از مفاصل به مدت حداقل ۶ هفته
  • آرتریت مفاصل دست به مدت حداقل ۶ هفته
  • آرتریت در هر دو سمت بدن حداقل به مدت ۶ هفته
  • ندول های روماتوئیدی زیر پوستی
  • وجود فاکتور روماتوئید در آزمایش خون
  • شواهدی از آرتریت روماتوئید در عکس اشعه ایکس

درمان آرتریت روماتوئید

پاهای مبتلا به آرتریت روماتوئید و کفش های مورد استفاده برای درمان آرتریت روماتوئید

پاهای مبتلا به آرتریت روماتوئید و کفش های ویژه مورد استفاده برای درمان

با وجود اینکه هیچ درمانی برای آرتریت روماتوئید وجود ندارد، تعدادی گزینه های درمانی وجود دارند که می توانند به تسکین درد و بهبود عملکرد کمک کنند. برنامه درمانی با نیازهای درمانی و سبک زندگی بیمار متناسب است. درمان آرتریت روماتوئید در اغلب موارد توسط تیمی از متخصصان بهداشت و درمان صورت می گیرد. این متخصصان ممکن است شامل روماتولوژیست ها، متخصصان طب فیزیکی و کار درمانی، مددکاران اجتماعی، متخصصان بازتوانی و جراحان ارتوپدی باشند.

دارودرمانی

داروهای مصرفی برای کنترل آرتریت روماتوئید به دو دسته تقسیم بندی می شوند: داروهای تسکین علائم و داروهای تعدیل کننده دوره بیماری. اغلب هر دو گروه با یکدیگر مصرف می شوند. آسپیرین و ایبوبروفن می توانند به کاهش درد و التهاب در آرتریت روماتوئید کمک کنند. داروهای تعدیل بیماری شامل متوتروکسات و سولفاسالازین و طلای تزریقی  هستند.

محققان نیز در حال کار بر روی عوامل بیولوژیکی هستند که می توانند موجب قطع روند بیماری شوند. این عوامل مواد شیمیایی خاصی را در بدن مورد هدف قرار می دهند تا از تاثیر آن ها بر روی مفاصل جلوگیری کنند.

 ورزش و درمان

ورزش یک بخش حائز اهمیت در برنامه درمانی محسوب می شود. پزشک و متخصص طب فیزیکی ممکن است همراه با بیماران برای ایجاد یک برنامه ورزشی کمک کننده به تقویت مفاصل بدون استرس بر روی آن ها تلاش کنند. در برخی موارد، یک آتل یا کفش اصلاحی ممکن است ضرورت پیدا کند.

جراحی

جراحی تعویض مفصل نیز یک گزینه درمانی محسوب می شود و اغلب در بازیابی عملکرد موثر واقع می شود.

عکس اشعه ایکس از هیپ بیمار آرتریت روماتوئیدی

عکس اشعه ایکس هیپ در بیمار مبتلا به آرتریت روماتوئید و تعویض کامل مفصل هیپ

 

هزینه جراحی آرتریت روماتوئید

هزینه درمان آرتریت روماتوئید بستگی به نوع و پیشرفت بیماری شما دارد، در یک بیمار ممکن است نیازی به عمل جراحی نباشد ولی در بیمار دیگر نیاز به عمل جراحی تعویض مفصل باشد، بنابراین قبل از هر کاری شما باید با دکتر ارتوپد خود مشورت نمایید و از همه ریسک ها و هزینه ها و نحوه درمان آگاه شوید.
در صورت نیاز برای دریافت نوبت با آقای دکتر شهرستانی که به گفته خیلی از بیماران (بهترین ارتوپد تهران) از طریق شماره های درج شده در انتهای صفحه با ما در تماس باشید.

Call Now Button