دررفتگی مکرر شانه یا کتف به معنای در رفتگی شانه به دفعات می باشد. مفصل محل قرارگیری و اتصال استخوان های مختلف به یکدیگر است زمانی که استخوان های موجود در یک مفصل از محل اصلی خود خارج شده و یا با چرخش ناگهانی در زاویه اشتباهی قرار گیرد دررفتگی اتفاق می افتد. در ادامه با ساختار شانه و انواع دررفتگی های آن آشنا می شویم.
آناتومی شانه به چه شکل است؟
شانه متحرک ترین مفصل و متصل کننده اندام فوقانی به تنه بدن می باشد. شانه از دو استخوان اصلی کتف و ترقوه، 3 مفصل و همچنین 2 گروه عضله خلفی و قدامی تشکیل شده است. مفصل های شانه عبارتند از بازو، مفصل کتف و ترقوه، مفصل ترقوه و جناغ. به این ترتیب با وجود این ساختار پیچیده است که می توانیم به راحتی دستمان را در جهات مختلف حرکت دهیم. با این حال ممکن است افرادی مانند ورزشکاران در طول زندگی خود دچار در رفتگی مکرر شانه شوند.
علت های در رفتن مکرر شانه چیست؟
به سبب تحرک بالای مفاصل موجود در ساختار شانه احتمال آسیب و دررفتگی آن نیز بالاتر از سایر مفاصل بدن است. اما آنچه سبب پایداری شانه می شود وجود کپسول مفصلی، رباط ها، عضلات و بافت های اطراف مانند لبروم است.
حفره گلنوئید موجود در قسمت خارجی استخوان کتف محل قرار گیری سر استخوان بازو بوده و مفصل شانه را تشکیل می دهند. خروج و یا جا به جایی سر استخوان بازو در این حفره بر اثر پارگی رباط ها را به اصطلاح دررفتگی شانه می گویند. در برخی از موارد نیز آسیب های وارد شده به غضروف سر مفصل شانه، باعث دررفتگی می شود.
حوادثی نظیر زمین خوردن، برق گرفتگی، تشنج و یا ورزش هایی مانند کشتی، بسکتبال و فوتبال آمریکایی از علت های اصلی در رفتگی شانه هستند.
علائم دررفتگی شانه چگونه است؟
همانطور که اشاره شد دررفتگی مکرر شانه می تواند در دو حالت کاملا متفاوت قدامی و خلفی رخ دهد. در صورتی که سر استخوان بازو از داخل حفره گلنوئیدی خارج شده و به سمت جلو حرکت کند؛ علائمی نظیر موارد زیر در بیمار ظاهر خواهد شد:
- درد شدید در ناحیه شانه که با حرکت دست افزایش می یابد
- تغییر ظاهری سرشانه از حالت گرد به زاویه دار به سبب خروج سر استخوان بازو از حفره گلنوئید.
- ناتوانی و محدودیت در حرکت شانه
- تورم و یا کبودی
- ضعف
- اسپاسم عضلات اطراف شانه
- در برخی از بیماران، بی حسی نیز دیده می شود
اما در صورتی که استخوان سر بازو به سمت عقب حفره گلنوئیدی حرکت کند استخوان بازو به تنه نزدیک می شود و دررفتگی خلفی اتفاق می افتد.
- در این نوع دررفتگی شانه شکل ظاهری شانه تغییر نمی کند
- شانه به صورت چرخش به سمت داخل قرار می گیرد
- ناتوانی بیمار در چرخاندن بازو به داخل
به طور کلی ممکن است در رفتگی مفصل شانه با درجات و شدت مختلف اتفاق می افتد.
نکات مهم هنگام مراجعه به متخصص
- با جزئیات علائم و چگونگی اتفاق را به متخصص توضیح دهید
- درباره داروهایی که مصرف می کنید به پزشک اطلاع دهید
- مشکلات پزشکی گذشته خود را با پزشک درمیان بگذارید
پزشک چطور دررفتگی شانه را تشخیص می دهد؟
پزشک ارتوپد با انجام معاینات بالینی، علائم بیمار و یا با بررسی سوابق پزشکی، به خصوص در افرادی که دچار دررفتگی مکرر شانه شده اند دررفتگی شانه را تشخیص می دهد. در کنار معاینات فیزیکی با انجام انواع عکسبرداری های ساده اشعه ایکس و سی تی اسکن، یا عکس برداری های تخصصی تر مانند MRI و آرتروسکوپی به بررسی دقیق تر آسیب می پردازد.
دررفتگی مفصل شانه چه عوارضی دارد؟
با وجود اینکه در اکثر مواقع در رفتگی شانه توسط پزشک متخصص به راحتی قابل درمان است اما ممکن است در برخی از موارد و بیمارانی که دچار دررفتگی مکرر شانه می شوند عوارض نسبتا شدیدی ایجاد شود. این عوارض عبارتند از:
- شکستگی توبرینه بزرگ در استخوان بازو: ممکن است در اثر در رفتگی شانه، در قسمت گردن و یا سر استخوان بازو شکستگی بوجود آید که در اکثر مواقع با جا انداختن مفصل شانه این شکستگی نیز برطرف میشود. در غیر این صورت پزشک با انجام عمل جراحی و با استفاده از ابزار مخصوص این شکستگی را درمان می کند.
- آسیب به شریان اطراف مفصل شانه: این آسیب عمدتا در افراد مسن دیده می شود که در اثر آن سر استخوان بازو به شریان های اطراف آسیب می زند.
- آسیب به اعصاب اطراف مفصل شانه: بسته به شدت آسیب ممکن است عصب آگزیلری برای مدتی و یا برای همیشه از کار افتاده و سبب کاهش حس، در قسمت خارجی شانه میشود.
در هنگام در رفتگی شانه اقدامات لازم پیش از مراجعه به پزشک چیست؟
اقدامات اولیه پس از آسیب دیدگی مفصل شانه و دررفتگی آن کمک بسیاری به بیمار تا زمان مراجعه به پزشک متخصص خواهد کرد. این اقدامات شامل:
- دست بیمار را با استفاده از یک باند بی حرکت نگه دارید.
- از حرکت دادن دست در حالتی که باعث درد و جا به جایی مفصل می شود اجتناب کنید.
- برای کاهش درد و تورم از کمپرس سرد استفاده کنید.
- کمپرس را در تماس مستقیم با پوست قرار ندهید.
- در هر ساعت 2 تا 3 بار کمپرس سرد را تکرار کنید.
- 2 الی 3 روز پس از مراجعه به پزشک و درمان دررفتگی شانه، برای ریلکس شدن عضلات از کمپرس گرم استفاده کنید
انواع درمان دررفتگی مفصل شانه به چه شکل است؟
پس از انجام اقدامات اولیه پزشک با توجه به شدت آسیب مفصل، درمان های مختلفی مانند ورزش و فیزیوتراپی را در نظر خواهد گرفت اما درمان دررفتگی مکرر مفصل شانه نیاز به انجام عمل جراحی خواهد داشت. اقدامات پزشک معالج در هنگام درمان در رفتگی مفصل شانه عبارتند از:
- اگر لبروم جداشدگی و آسیب داشته باشد؛ بیمار تحت درمان با نخ انکور قرار می گیرد.
- اگر آسیب وارد شده به غضروف و استخوان سر مفصل باشد بسته به شدت و وسعت آسیب، از روش هایی نظیر پیوند استخوان و غضروف و فیکساسیون با پیچ و یا روش انکور سوچور استفاده می شود
درمان در رفتگی توسط نوار پیچی شانه: روشی برای یادآوری ناپایداری مفصل شانه تا زمان بهبود کامل می باشد. به این ترتیب از فشار ناخودآگاه به شانه در دوران نقاهت جلوگیری می شود
اسلینگ (یا آویز دست) : وسیله ای پارچه ای است که با آویزان شدن از گردن بیمار، دست را در یک موقعیت ثابت نگه داشته و وزن اندام فوقانی را از مفصل شانه به سمت گردن منتقل می کند. بنابراین لازم است برای مدت 3 هفته به صورت مرتب از اسلینگ شود.
جراحی دررفتگی مکرر شانه به چه صورت است؟
جراحی در رفتگی مکرر شانه اغلب در افراد و ورزشکارانی انجام می شود که مکررا مفصل شانه آنها دچار آسیب شده است. همچنین اگر بر اثر دررفتگی شانه استخوان، ماهیچه، رباط ها، لابروم، اعصاب و عروق اطراف آسیب برسد پزشک با انجام عمل جراحی به بیمار کمک خواهد کرد.
با توجه به شدت آسیب و نوع فعالیت روزانه بیمار، یکی از دو حالت جراحی باز و بسته توسط پزشک معالج انتخاب شده که در نهایت سبب اتصال مجدد رباط های پاره شده می شوند.
عمل جراحی آرتروسکوپی شانه:
جراحی آرتروسکوپی توسط جراحان متخصص ارتوپدی انجام می شود. در طی این عمل پزشک با برش های بسیار کوچک، دوربینی به نام آرتروسکوپ را به مفصل شانه وارد کرده و با مشاهده تصاویر از طریق مانیتور، عمل جراحی را انجام می دهد. طی عمل جراحی آرتروسکوپی شانه برای در رفتگی شانه کپسول و لابروم شانه ترمیم و یا کارگذاری مجدد شده و با استفاده از ایمپلنت و ابزار های جراحی مجموعه کپسول و لابروم در ساختار استخوان شانه محکم می شوند. به دلیل برش های کوچک این روش دوره نقاهت بیمار بسیار کوتاه تر از روش جراحی باز خواهد بود.
بهترین روش درمان دررفتگی مفصل شانه چیست؟
انتخاب بهترین روش درمان دررفتگی مکرر شانه به نتایج معاینات و بررسی دقیق وضعیت شانه با عکس برداری انجام می شود. عمل جراحی آرتروسکوپی مفصل شانه یک عمل کم تهاجمی و مطمئن برای انجام بسیاری از جراحی های ارتوپدیک می باشد. جراح با در نظر گرفتن نوع فعالیت و حرفه ی بیمار نوع و تکنیک عمل جراحی را مشخص می کند. برای مثال یک تنیسور برای فعالیت ورزشی خود نیاز به حرکت مفصل شانه در جهات مختلف دارد در نتیجه روشی که پزشک برای عمل او انجام می دهد با بیمار دیگر متفاوت خواهد بود.
مراقبت های بعد از عمل دررفتگی شانه
بسته به نوع عمل انجام شده مراقبت های پس از عمل کمی متفاوت است. همانطور که اشاره شده ممکن است پزشک توسط جااندازی بسته و یا جااندازی باز و عمل جراحی را با توجه به شرایط بیمار انتخاب کند. معمولا افرادی که دچار دررفتگی مکرر شانه شده و آسیب های جدی تری دیده باشند نیاز به انجام عمل جراحی باز و یا آرتروسکوپی دارند.
در صورتی که بیمار تحت عمل آرتروسکوپی قرار گرفته است درد و جراحت اندکی داشته و حداکثر پس از 72 ساعت می تواند پانسمان را بردارد و استحمام کند اما در عمل جراحی باز این مدت تا 5 روز افزایش می یابد.
- داروهای تجویز شده را به موقع مصرف کنید
- بعد از استحمام محل جراحی را پانسمان کنید
- از گردن آویز تجویز شده برای ثابت ماندن شانه استفاده کنید
- برای شروع فعالیت های روزانه خود مانند رانندگی با پزشک مشورت کنید
- حدود 2 الی 3 ماه بعد از عمل جراحی بیمار به طور کامل به وضعیت پیشین خود برمیگردد.
- در صورت وجود هرگونه ترشح روی زخم، تورم شدید و ناگهانی زخم و افزایش دمای بدن به پزشک اطلاع دهید.
- پس از یک دوره ثابت نگهداشتن مفصل شانه؛ با مشورت پزشک انجام حرکات ورزشی و شرکت در جلسات فیزیوتراپی برای تقویت عضلات شانه و همچنین جلوگیری از در رفتگی مکرر شانه آغاز می شود.
بهترین متخصص عمل دررفتگی شانه
بهترین متخصص ارتوپد برای عمل دررفتگی شانه پزشکی است که با توجه به وضعیت آسیب، شدت و گستردگی آن بهترین روش درمان را انتخاب کرده و حفظ سلامتی بیمار را در الویت قرار دهد. شما میتوانید با مراجعه به صفحات اجتماعی پزشک مورد نظر در شبکه های اجتماعی یا سایت های نوبت دهی آنلاین نظرات بیماران قبلی را خوانده یا میتوانید به سایت ها و رسانه های اجتماعی نظیر آپارات یا یوتیوب رفته و فیلم رضایت بیماران را مشاهده نموده و در نهایت اقدام به اخذ مشاوره با دکتر مورد نظر نمایید.
هزینه عمل جراحی دررفتگی شانه
هزینه عمل جراحی در رفتگی مکرر شانه یا دررفتگی کتف با توجه به شرایط مختلف برای هر بیمار می تواند متفاوت باشد. برخی از شرایط تاثیرگذار عبارتند از:
- هزینه بیهوشی
- هزینه اتاق عمل
- بیمه های طرف قرار داد
- تجهیزات و ابزار به کار رفته در عمل جراحی
- روشی که با توجه به نوع و شدت آسیب دیدگی شانه بیمار برای جراحی انتخاب می شود.
برای دریافت هزینه یا هر گونه مشاوره رایگان در این زمینه می توانید از طریق اینستاگرام یا تماس تلفنی با دکتر شهرستانی جراح شانه و یکی از بهترین متخصصین شانه در این زمینه در ارتباط باشید.
باسلام،من عمل جراحی آرتروسکوپی شانه داشتم آیاواقعادیگه شانم درنمیره چون واقعامیترسم بخوابم فک میکنم بازدرمیره ویه عمل الکیه
سلام
اگر جراحی به درستی انجام شده باشه دیگه دررفتگی نخواهید داشت
سلام هفته پیش شونه من در رفت برای اولین بار رفتم بیمارستان جا انداختم حالا برای اینکه به صورت مکرر این اتفاق برام نیوفته چیکار باید بکنم؟
کدوم بیمارستان جا انداختن براتون
سلام من جودوکار هستم و قهرمانی دارم
کارمیکنم دستم دوبار هست که در رفته از ناهیه
شانه اگر عمل کنم میتونم به این راه پرطنش
ادامه بدم؟
سلام .من عمل آتروسکوپی شانه داشتم.هشت سال پیش.طی شش ماه گذشته باشگاه ورزشی رفتم و تمرینات معمولی با دستگاه ورزشی انجام میدادم.با احتیاط و وزن خود دستگاه.ولی یه بار دمبل سه کیلیویی بلند کردم.دستم خیلی درد گرفت.بعدش ناپروکسن خوردم.التهاب و دردش از بین رفت ولی کاملا حس میکنم فرق کرده.مثلا حرکت چرخشی شونه انجام میدم صدای تق تق میده.خیلی نگرانم.ایران زندگی نمیکنم.بیمه هم ندارم و تقریبا امکان پزشک مربوطه ندارم.از ترس در رفتن دوباره،زندگیم کلا مختل شده.نظر کلی خودتونو به من میگید؟
سلام من ۷ سال پیش یبار کتفم در رفت ۵ سال پیش هم برای دومین بار و چند روز پیش برای سومین بار میخواستم هزینه عمل ارتروسکوپی چقد هست ؟؟؟
سلام من عمل باز شانه داشتم که پیوند استخوان بود،به گفته ی دکتر عمل خیلی موفقیت آمیز هم بود و حالا بعداز گذشت تقریبا 4 ماه از روز عمل گاهی اوقات باز هم لغزش رو احساس میکنم در مفصل شانم اما در نمیره کامل (هیچ فشار سنگینی هم روش نمیارم که این لغزش هارو احساس میکنم،در حالت عادیشه)ضمنا من بدنسازی حرفه ای کار میکردم
سلام من بیمارستان فجر تهران عمل کردم ۲تا سوراخ کوچیک جلو کتفم زد یکی هم عقب این چ نوعی هست و اینکه درمان ۱۰۰درصدی هست
با سلام من بیمارستان فجر تهران عمل کردم یک سوراخ کوچک عقب کتف و دو سوراخ کوچک جلو کتف ب وجود امده این از کدام نوع عمل هست و درمان ۱۰۰درصدی هست وچ حرکاتی رو نباید انجام داد تا خراب نشود ؟با تشکر
و اینکه چند روز باید بسته باشه و چ حرکاتی رو نباید انجام داد تا خراب نشود؟
سلام خسته نباشید.
من موقع تولد شدن دچار یک دررفتگی شانه میشم که بعد مدتی خانواده متوجه شده و به شکسته بند مراجعه کرده و تا حدودی شانه من را جا میندازه،اما دست من کج میماند و الان که شانزده سال گذشته من متوجه شدم دچار دررفتگی خلفی هستم.
آیا بعد این همه مدت،امیدی برای عمل جراحی هست که اقدامی کنیم؟
سلام وقت بخیر،همسرم دچار در رفتگی مکرر کتف هستن،چندین بار تا حالا پیش اومده و حتی دیگه خودش جا میندازه کتفشو.
دکتر هم نرفته تا حالا چون میگه اگه برم صد درصد باید عمل بشم.
میخواستم ببینم به جز جراحی راهی برای درمانش هست؟مثلا با فیزیوتراپی و ورزش یا بستن کتف به گردن
خیلی ممنون میشم که کمک کنید😔
شب و روز ندارم از گریه
با سلام آقای دکتر گرامی، دکتر جان من با بلند کردن وزنە شانە چپم آسیب دیدە و مفصل ترقوە ام دررفتە و پایین آمدە و باستی باانگشت دست را آن را جای خودش بالا بیارم وگرنە درد می کنەو با برداشن وزن کم هم استخوان مفصل ترقوە پایین کە میاد بە پشت شانەام حرکت می کنە با چرخاندن شانە تق تق هم می کنە و درد هم دارد. راە حل چیست باید حرکت نکنم بهش تاخوب بشە یا عمل می خواد.تشکر
سلام چندین بار در رفتگی کتف داشتم و موقع بیدارشدن از خواب با کمک بلند میشم و پیش متخصص هم رفتم و سی تی اسکن هم گرفتم . گفتن مثل اینکه کپسولی چیزی تو کتفم خالی کرده و جراحی لیزر لازم داره … حالا نمیدونم جراحی با هزینه کمتر هم هست واگه باید لیزری باشه هزینش چقدر میشه
سلام من حدود یه ۳۰ باری حد اقل کتفم در رفته و همینطور در میره باید چیکار کنم
چون میخوام فوتبال بازی کنم نمیتونم 😭
سلام من چندین دفعه دررفتگی شانه داشتم. دردش بسیار وحشتناکه به حدی که دستم خشک میشه و نمیتونم تکون بدم و هنگام دررفتگی هم لصلا شدایط دکتر رفتن نیست
سلام وقت بخیر من کتفم ۲ سال قبل در رفته دو سه ماهی خوبه بعد از دو یا سه ماه تو خواب کتفم در میره میشه بدونم علتش چیه؟
سلام من دررفتگی مکرر شانه دارم سه سال میشه هر موقع چرخش از زاویه اشتباهی در میاره را حل اش چیست ممنون
فقط جراحی