021-22383746

جراحان ارتوپدی برای کمک به تشخیص و درمان آسیب های اسکلتی عضلانی در اغلب اوقات عکس رادیولوژی توصیه می کنند. اگر دارای تجربه آسیب در دوران بارداری هستید، ممکن است درباره تاثیر اشعه ایکس بر کودک متولد نشده خود نگران باشید. خوشبختانه، امکان آسیب به کودک معمولا بسیار کم است. میزان اشعه دریافتی از یک اشعه ایکس تشخیصی واحد به قدری کم است که بعید است نوزاد در حال رشد را در معرض خطر قرار دهد.

دکتر و زن حامله در حال مشاهده سی تی اسکن

یک عکس تشخیصی اشعه ایکس می تواند اطلاعات ارزشمندی را به پزشک شما ارائه نموده و کودک متولد نشده شما را در معرض خطر کم تری قرار دهد.

نقش تصویر برداری رادیولوژی

اشعه ایکس متداول ترین و گسترده ترین تکنیک تشخیصی تصویربرداری موجود محسوب می شود. آن ها می توانند اطلاعات مهم و بالقوه نجات دهنده ای را در مورد بسیاری از وضعیت های پزشکی در اختیار پزشک شما قرار دهند و اغلب به منظور تشخیص شکستگی های استخوانی و در رفتگی های مفاصل پس از سقوط و حوادث به کار می رود.

تکنسین در حین تصویربرداری رادیولوژی، قسمتی از بدن را در بین دستگاه اشعه ایکس و فیلم عکاسی قرار می دهد. سپس از شما می خواهد تا زمان کوتاه فرستادن امواج (اشعه) الکترومغناطیسی از میان بدن شما توسط دستگاه بی حرکت بمانید، فیلم انعکاس ساختار داخلی شما را نمایش می دهد.

در صورت بارداری، پزشک شما حتی الامکان مطالعات تصویربرداری بدون استفاده از انتشار تابش اشعه ایکس همانند اسکن های تصویر برداری رزونانس مغناطیسی (MRI) و اولتراسوند  را به منظور تشخیص آسیب یا وضعیت شما در نظر خواهد گرفت. با این حال، این مطالعات تصویربرداری همیشه عملی یا در دسترس نیستند، و امکان دارد همان میزان اطلاعات دریافتی روتین از اشعه ایکس را به پزشک ارائه ندهند.

 اشعه ایکس تا چه میزانی ایمن تلقی می شود

میزان تابش اشعه ایکس جذب شده توسط بدن در راد یا کسری از آن، میلی راد، اندازه گیری می شود. یک راد برابر با ۱۰۰۰ میلی راد است. مطالعات نشان می دهد قرار گیری نوزاد متولد نشده در معرض بیش از ۱۰ راد، خطر نقایص مادرزادی، اختلالات یادگیری، مشکلات چشمی، و سرطان های دوران کودکی را افزایش می دهد. با این حال، اکثر عکس های روتین اسکلتی عضلانی اشعه ایکس، به خصوص در انواع بدون هدایت به شکم یا تنه، بسیار ضعیف تر از آن هستند و نوزاد در حال رشد را فقط در معرض کسر کوچکی از یک راد قرار می دهد.

به عنوان مثال، میزان تقریبی تابش تشخیصی دریافتی اشعه ایکس در نوزاد متولدنشده که معمولا تجویز می شود، شامل موارد زیر است:

  • کم تر از ۱ میلی راد برای  تصویربرداری اشعه ایکس اندام های فوقانی یا تحتانی
  • کم تر از ۱۰۰ میلی راد برای تصویربرداری اشعه ایکس قفسه سینه
  • ۴۰ تا ۲۴۰ میلی راد برای تصویربرداری اشعه ایکس لگن
  • ۲۰۰ تا ۲۴۵ میلی راد برای تصویربرداری اشعه ایکس شکم
  • ۵۱ تا ۳۷۰ میلی راد برای تصویربرداری اشعه ایکس هیپ و فمور (استخوان ران)

اشعه ایکس تشخیصی واحد فراتر از ۵ راد بسیار به ندرت رخ می دهد. به منظور رسیدن به مواجهه ۵ رادی در نوزاد متولد نشده، باید بیش از ۵۰۰۰ مرتبه اشعه ایکس دست یا پا انجام داد.

 عکس شکستگی مچ دست و در رفتگی لگن

رادیولوژی در اغلب اوقات برای تشخیص شکستگی استخوان ها و دررفتگی مفاصل استفاده می شود. اشعه های ایکس نشان داده شده در اینجا (چپ) شکستگی دیستال رادیوس (مچ دست) و (راست) یک در رفتگی در لگن را نشان می دهد.

کاهش خطرات

گرچه در اشعه ایکس تشخیصی واحد، خطر بسیار کمی وجود دارد، اما همیشه باید مراحلی را برای کمک به حداقل رساندن قرارگیری نوزاد در حال رشد در معرض تابش طی کرد. پیروی از دستورالعمل های زیر به محافظت از کودک شما کمک می کند.

رعایت اقدامات احتیاطی

در صورت عدم تداخل با ناحیه ای از بدن که تحت اشعه ایکس قرار می گیرد، همیشه پیش بند سربی بپوشید. پوشیدن پیش بند سربی حتی در صورت عدم بارداری، به حفاظت شما در برابر خطر آسیب ژنتیکی به اندام های تناسلی کمک خواهد کرد.

  • کودک یا حیوان خانگی تحت تابش اشعه ایکس را در آغوش نگیرید. در صورتی که باید این کار را انجام دهید، یک پیش بند سربی بپوشید.
  • اگر در محل کار در معرض تابش قرار دارید، از یک نشانگر فیلم برای کنترل میزان مواجهه  دریافتی استفاده کنید. در صورت لزوم، می توان با آنالیز نشانگر از ایمنی شما و نوزادتان اطمینان حاصل کرد.
  • در مورد راه های کاهش یا حذف مواجهه با تشعشع، همانند محافظت از خود در برابر منبع تابش با کارفرمای خود صحبت کنید.

تاثیر پزشک بر شما

  • در صورتی که باردار هستید یا تصور می کنید باردارید، قبل از انجام تصویربرداری رادیولوژی، به ویژه در شکم یا تنه با پزشک خود صحبت کنید.
  • اگر به تازگی عکس برداری با اشعه ایکس مشابه انجام داده اید، آن را با پزشک خود در میان بگذارید. ممکن است تکرار تصویربرداری اشعه ایکس ضرورت پیدا نکند.
  • اگر پس از انجام رادیولوژی متوجه شدید که باردار هستید، پزشک خود را مطلع کنید. با این حال، اطمینان داشته باشید که بسیار بعید به نظر می رسد که یک تصویربرداری واحد اشعه ایکس بر نوزاد متولد نشده شما تاثیر بگذارد. این امر به ویژه در صورتی صدق می کند که اشعه ایکس  به بخشی از بدن شما به دور از شکم یا تنه محدود شود.
  • اگر تحت پرتودرمانی هستید، با پزشک خود درباره مقدار تابش دریافتی و میزان مواجهه نوزاد خود صحبت کنید. ممکن است بخواهید در مورد برنامه ریزی نوع و برنامه پرتودرمانی با یک فیزیکدان پزشکی مشورت کنید.

نگرانی های خود را به اشتراک بگذارید

در مورد مطرح کردن نگرانی های خود درباره تابش اشعه ایکس با پزشک تردید نکنید. ممکن است تعویق تصویربرداری رادیولوژی به زمان بعد از تولد نوزاد بسته به شرایط پزشکی یا آسیب، ممکن است قابل قبول باشد. با این حال به یاد داشته باشید که مزیت انجام تصویر برداری اشعه ایکس تجویز شده بیش از هرگونه خطر احتمالی برای نوزاد خواهد بود. در حقیقت، در برخی موارد ممکن است عدم انجام تصویربرداری رادیولوژی مضرتر باشد. در صورت عدم امکان تعویق رادیولوژی، به یاد داشته باشید هرگونه خطر بالقوه برای نوزاد شما بسیار بعید است.

Call Now Button