مفصل لگن از یک قسمت گوی مانند یعنی سر استخوان ران و یک قسمت کاسه مانند تشکیل شده و به همین دلیل به آن مفصل گوی و کاسه ای می گویند. در محل برخورد این دو استخوان با یکدیگر غضروف مفصلی به صورت یک پوشش محکم قرار گرفته و سبب حرکت نرم استخوان ها در این مفصل می شود. در نهایت این سیستم هماهنگ، به انجام فعالیت هایی مانند نشستن، راه رفتن، بلند شدن و… کمک می کند و بروز هر گونه مشکل و آسیب در این ناحیه شما باید حتما به یک جراح لگن و یا فوق تخصص لگن مراجعه نمایید.
آسیب های مفصل لگن
عوامل متعددی ریسک آسیب به استخوان ران و یا غضروف در مفصل لگن را افزایش داده و سبب بروز درد شدیدی در ناحیه لگن می شوند. در این حالت انجام فعالیت های روزانه برای شخص با دشواری همراه شده و در کیفیت زندگی او تاثیر منفی خواهد داشت. برخی از این آسیب های عبارتند از:
- آرتروز: این بیماری موجب ساییدگی و التهاب مفاصل بدن می شود. در سنین بالا و در مراحل پیشرفته ی آرتروز غضروف های مفصل از بین رفته و موجب درد در این ناحیه می شود.
- روماتیسم: در این بیماری خودایمنی، سیستم ایمنی بدن بیمار استخوان ها و مفاصل را مورد حمله قرار می دهد.
- شکستی، ضربه و آسیب به مفصل لگن: ممکن است بر اثر سن بالای بیمار پس از شکستگی و آسیب استخوان ها به خوبی جوش نخورده و نیاز به عمل تعویض مفصل لگن باشد.
- استئونکروز: بر اثر مسدود شدن جریان خون در مفصل لگن سلول های استخوان این ناحیه از بین رفته و سیاه می شود. در نهایت کارایی مفصل دچار مشکل خواهد شد.
- در رفتگی مادرزادی در مفصل لگن
- تشخیص وجود تومورهای استخوانی در مفصل لگن
انتخاب بهترین جراح لگن
انتخاب بهترین فوق تخصص لگن مستلزم بررسی نکاتی در خصوص سابقه پزشکی و عمل های موفق جراح است. یک پزشک متخصص و جراح لگن؛ با داشتن دانش لازم در زمینه استخوان، مفصل و عضلات از طریق عمل های جراحی تخصصی و با استفاده از روش ها و تجهیزات روز دنیا به بیماران کمک میکند. با این حال انتخاب بهترین جراح لگن برای انجام عمل جراحی تعویض مفصل لگن نیازمند بررسی نکاتی نظیر 1) تجربه جراح 2) بررسی سوابق تحصیلی پزشک 3) به روز بودن دانش جراح 4) سوابق جراحی 5) تعهد جراح نسبت انتخاب بهترین روش درمان برای هر بیمار حائز اهمیت است. بنابراین با جست و جو در فضای مجازی و خواندن نظرات بیماران و یا با حضور در مطب پزشکان می توان انتخاب مناسبی داشت.
تفاوت انواع روش های تعویض مفصل لگن چیست؟
عمل تعویض مفصل لگن و یا آرتروپلاستی به سه روش زیر انجام می شود:
- تعویض کامل مفصل لگن: متداول ترین روش جراحی تعویض مفصل لگن است.
- تعویض نا کامل مفصل لگن: در این روش مفصل به صورت جزئی ترمیم می شود
- تعویض سطحی مفصل لگن: تنها بخش سطحی مفصل لگن جایگزین می شود و استخوان بیشتری در بیمار حفظ می شود.
جدیدترین روش عمل تعویض مفصل لگن چیست؟
عمل تعویض مفصل لگن یک عمل تخصصی و مهم است.جراح لگن با در نظر گرفتن شدت و وسعت آسیب مفصل روش های مختلفی را برای هر بیمار در نظر می گیرند. با توجه به تشخیص متخصص و جراح لگن، عمل جراحی تعویض مفصل لگن به دو روش قدامی و یا خلفی بر روی مفصل لگن از روش کم تهاجمی آرتروپلاستی استفاده می شود.
عمل آرتروسکوپی لگن: با وجود عمقی بودن مفصل لگن ممکن است در برخی موارد فوق تخصص لگن با ایجاد برش های کوچک و فرستادن دوربین آرتروسکوپ به داخل مفصل لگن به ترمیم آن اقدام کند.
در عمل جراحی از چه تجهیزاتی استفاده می شود؟
با در نظر گرفتن وسعت آسیب تعویض مفصل لگن به صورت ناکامل و یا کامل انجام می شود. در تعویض ناکامل مفصل تنها قسمت سر استخوان ران با پروتزهای ویژه جایگرین می شوند اما در تعویض کامل مفصل علاوه بر قسمت سر استخوان ران؛ قسمت کاسه ای یعنی لگن نیز با ایمپلنت ها جایگزین می شود. در عمل تعویض مفصل لگن از پروتز های فلزی و یا سرامیکی جهت بازسازی قسمت گوی و کاسه و از پروتزهای پلاستیکی برای اتصالات استفاده می شود.
مزیت های عمل آرتروپلاستی
- دوره نقاهت کوتاه
- عمل سرپایی است و نیازی به بستری ندارد
- برش های کوچک و محدود در ناحیه جراحی
چطور متوجه شویم به عمل جراحی تعویض مفصل لگن نیاز داریم ؟
در صورتی که شما علائمی مانند موارد زیر را دارید ممکن است از کاندیدای اصلی عمل تعویض مفصل لگن باشید:
- درد شدید در ناحیه مفصل لگن: اگر درد با داروهای مسکن آرام نشده و بر فعالیت های کاری، روزانه و حتی خواب شما اثر می گذارد
- احساس سفتی در ناحیه لگن: حرکت مفصل لگن بسیار محدود شده و راه رفتن را برای شما بسیار سخت است.
تشخیص آسیب های لگن توسط فوق تخصص لگن به چه شکل است؟
معمولا آسیب و بیماری های موجود در تخصص ارتوپدی با انجام معاینات بالینی لازم و بررسی سوابق پزشکی بیمار تشخیص داده می شوند. با این حال جراح لگن برای بررسی های دقیق تر از عکس های رادیوگرافی و یا MRI نیز استفاده خواهد کرد.
نکات آموزشی درباره بیماری های لگن
چیزی که بیشتر از تجربه و دانش یک جراح متخصص لگن اهمیت دارد میل و توانایی او به آموزش دادن است. آموزش دادن مهم ترین توانایی است که در یک پزشک میتواند وجود داشته باشد.
بهترین چیز برای بهبودی بیمار این است ک بداند چه سبک زندگی را متناسب با بیماری اش در پیش بگیرد. چه باید ها و نباید هایی را رعایت کند و قبل و بعد از جراحی از کدام نکات پیروی کند. که تمام اینها وابسته به آموزش درست توسط پزشک معالج می باشد.
نکته ای که بنظر می رسد از تجربه، مهارت، دانش و حتی آموزش که لحظاتی قبل بر اهمیت بسیار آن تاکید داشتیم نیز مهم تر است موضوع “انسان دوستی” پزشک است.
اگر پزشک معالج صرفا به بیماران خود به عنوان مشتری و فردی گذرا بنگرد و سلامتی فرد را به اندازه سلامتی خودش حائز اهمیت نداند به قطع نخواهد توانست وظایف انسانی و شغلی خود را به نحو احسن به انجام برساند.
بهترین زمان مراجعه به جراح لگن چه زمانیست؟
یکی از نشانه های احتمالی آرتروز علائم مفصلی میباشد که در صورت تاخیر در مراجعه به پزشک و درمان میتوانند آسیب دائمی در مفاصل ایجاد کنند.
بنابراین در صورت احساس درد در مفاصل حتما به جراح لگن جهت دریافت توصیه های لازم مراجعه نمایید.
درصورت داشتن علائم مفصلی نگران کننده میتوانید برای دریافت مشاوره با ما تماس بگیرید. ما برای تشخیص و درمان از تجربیات بهترین دکتر فوق تخصص لگن در تهران استفاده مینماییم.
درصورتی که پزشک عمومی علت درد لگنی در شما را تشخیص نمیدهد بهتر است به دکتر خوب ارتوپد در این زمینه مراجعه کنید چون گاها تشخیص بیماری آرتروز برای پزشک عمومی با مشکلاتی همراه میباشد. متخصصین ما در تشخیص و درمان بیماری هایی که استخوان و ماهیچه ها و مفاصل را دچار مشکل میکنند متبحر هستند. انها برای درمان انواع ارتروز علی الخصوص انهایی ک نیاز به درمان های پیچیده دارند اموزش دیده اند.
در صورت احساس نیاز به معاینه توسط متخصصین ما به کلینیک فوق تخصصی دکتر شهرستانی مراجعه کنید.
خدمات ارائه شده در کلینیک فوق تخصصی دکتر شهرستانی
دلالیل متعددی برای درد لگنی وجود دارد. از جمله مواردی که میتوانند مربوط به این درد باشند عضلات کف لگن یا اعصاب لگن و کمر می باشند.
این دردها در بانوان میتوانند از عوامل متعددی ناشی شوند. ولی مطالعات بیان کرده اند که ۲۲ درصد از دردهای مزمن لگنی در بانوان ریشه در مشکلات اسکلتی-عضلانی دارد و میتوان آن را مهم ترین دلیل این دردها به شمار آورد.
با این حال دلیلی برای ناراحتی و نگرانی وجود ندارد با تماس با کلینیک تخصصی دکتر شهرستانی و اخذ نوبت میتوانید به راحتی توسط او معاینه شوید و به روش های مختلف اعم از روش های غیر تهاجمی و در صورت نیاز به کمک جراحی مورد درمان قرار گیرید.
سلام من علی مطوریان پور هستم، سی سالم هست،، عمل تعویض مفصل لگن انجام دادم بسیار راضی هستم،،متشکرم دکتر
من چهار ماه پیش پای دومم رو تعویض مفصل لگن کردم و به لطف خدا و بعدم دکتر خوبی مثل شما میتونم بگم که یادم میره عمل کردم از خداوند سلامتی براتون آرزومندم🌷🌷
سلام آیا با بیمه نیروهای مسلح و تکمیلی کوثر قرارداد دارید؟کدوم بیمارستان عمل میکنن؟
سلام بله با بیمه نیروهای مسلح قرارداد داریم ولی بیمه تکمیلی کوثر خیر، بیمارستان نورافشار جراحی انجام میشه
سلام من خانم ۴۷ ساله هستم در ناحیه لگن مخصوصا لگن راست یک درد دائمی و مستمر دارم که گاهی اوقات خیلی شدید میشه شروع آرتروز تشخیص داده شده انا دکتر هیچ اقدامی نکرده و به سن بالاتر م موکول کردند مشکلم در رفتگی لگن در کودکی بوده خواهش می کنم راهنماییم کنید زانوی راستم هم اخیرا بیشتر درد می کنه؟
سلام من احتیاج به عمل جراحی لگن دارم وبیمه هم ندارم وضع ملی خوبی هم ندارم استخوان رانم سیاه شده کجا میتونم با هزینه کم عمل جراحی کنم
با سلام وا حترام
پسرم 18 ساله از سال 99 درگیر لوسمی و شیمی درمانی شده و همچنان دوره شیمی ادامه داره. ولی طبق عکس های رادیولوژی مفاصل لگن و شانه تخریب شده و طبق صحبت پزشکان باید جراحی تعویض مفصل انجام بشه. خواستم بپرسم اگر برای شما عکس بفرستم کمک می کنید به تشخیص و درمان درست واینکه آیا این عمل اورژانسی هست و باید با دکتر شیمی درمانی هم مشورت وهم فکری کنیم در خصوص ادامه شیمی درمانی … لطفا پاسخ این ایمیل را بدید چون ما ساکن همدان هستیم طی مسافت مشکل است ولی اگر شما بفرمائید نیاز به معاینه بیشتر و حضوری باشد حتما میایم تهران.
خواهش میکنم یه جوابی به ما بدید. خدا خیرتان دهد
سلام خانمم از سمت لگن بالای ران احساس درد داره
سلام پدرم (83 ساله) یکسال و نیم پیش عمل تعویض مفصل لگن انجام داد هفته گذشته پروتز جا به جا شده و دوباره عمل انجام شد که فقط قسمت هد تعویض شد بعد از چند روز میتواند راه برود؟ فعلا هیچ مشکل یا دردی ندارد از نظر وضعیت بدنی و توان خوب است
درود ایشون بلافاصله بعد از جراحی با کمک واکر میتوانند راه بروند
باارزسلاموخسته نباشید خدمت شما. منحدودا ۱۰سال کهازدردکمررنجمیبرمدکترهایزیادیرفتمنتیجه که نگرفتمهيچ بدتر همشدم.کمرمخمیدهشدهچندسال کهنشسته میخوابم ..پيش اخرینمتخصص یکماه پیش کهرفتم .بعد از گرفتن یکسریآزمایش و عکس بهم گفته هردوتالگنتواحتیاج به عمل جراحی داره. خواهش میکنم دراین مورد کهبهتون گفتم راهنمایی وبرسی کنید باتشکر
سلام
ایلیا من بزرگه و موقع خواب و بغل کردن بچه و شلوار پوشیدن اذیت میکنه. میتونیدکمک کنید. ممنونم.
درود برشما
بنده حدود ۷۰ سالمه باقدرت یک خانم ۳۰-۳۵ ساله..ولی مدتهاست از درد قسمت چپ لگن رنج میبرم. همش درحال فعالیت درمنزل هستم.. و راه رفتن و کارهای روزمره را انجام دادن. ولی اگر جایی برای هرید بروم ختی چند لحظه نمیتوانم یک جا بایستم چون انگارمیخ درقسمت پشتی سمت چپ لگتم فرومیرود و درد شروع میشود ما مجبور به راه رفتن میشوم.درضمن بازنشسته اداره کل بیمه سلامت هستم و بیمه تکمیلیم، آتیه سازان خافظ شاغلینه. آیا میتونین کمکم کنید. ممنون میشم
سلام وقت شما بخیر، با توجه به توضیحات شما، این مشکل میتونه ممکنه به علت مواردی مثل آرتروز لگن، مشکلات دیسک کمر یا حتی فشرده شدن اعصاب در ناحیه پایین کمر باشه. برای تشخیص دقیق تر و درمان لطفا با مطب تماس بگیرید که حضوری معاینه انجام بشه